Învăţământul dual, un proiect susţinut de consilierii PNL, ia amploare la Braşov

Send

Consilierul local PNL, Adrian Oprică, unul dintre susţinătorii şcolilor în sistem dual, a declarat că după modelul de succes dezvoltat în premieră, la Braşov, cu Școala Profesională Germană „Kronstadt” din Brașov, mai multe mari companii din România se îndreptă chiar din anul şcolar 2019-2020, către instituţii de învăţâmânt din Braşov pentru a dezvolta astfel de parteneriate.

Municipalitatea a semnat deja contractul de parteneriat cu ENGIE România, pentru înființarea unei clase în sistem dual, pentru pregătirea elevilor pe calificarea de instalații tehnico-sanitare și gaze, iar de curând, s-a concretizat un nou parteneriat, cu Societatea de Distribuție Electrica Transilvania Sud, pentru încă o clasă, ce va pregăti elevii în calificarea de electrician exploatare joasă tensiune.

Ambele clase vor fi înființate din anul școlar 2019 – 2020, la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea“ și vor avea câte 28 de locuri.

„Suntem încântaţi să vedem că proiectul pe care consilierii PNL Braşov l-au susţinut de la bun început, aplicat la Școala Profesională Germană Kronstadt, nu doar că a fost pus în practică şi în alte oraşe, dar am ajuns în punctul în care marile companii vin către colegii şi licee din Braşov pentru a dezvolta astfel de parteneriate. În 2012, Școala Profesională Germană Kronstadt a fost prima în sistem dual din România şi încă din primul an a demonstrat că este un model de bună practică, recunoscut ca atare chiar de către Ministerul Educaţiei”, a declarat Adrian Oprică.

Atât ENGIE România cât şi Societatea de Distribuție Electrica Transilvania Sud vin cu o ofertă avantajoasă pentru elevi. Companiile oferă burse lunare de 500 de lei, pentru fiecare elev, la care se adaugă și bursele de merit de 200 de lei pentru cei cu rezultate foarte bune la învățătură. De asemenea, pe lângă condițiile excelente de practică toţi elevii au asigurat un loc de muncă imediat după absolvirea studiilor.

De asemenea, în Braşov mai funcţionează clase profesionale în sistem dual la Colegiul Tehnic „Transilvania” în parteneriat cu Airbus şi la Colegiul Tehnic „Remus Răduleţ”, în parteneriat cu companiile din Asociaţia DWK. Pe viitor, Municipalitatea intenţionează să dezvolte clase în sistem dual, şi la Colegiul Tehnic de Transporturi, în parteneriat cu RATBV, precum şi la Colegiul Economic „Andrei Bârseanu”, în parteneriat cu companii din domeniul HORECA.

„Prin companiile care îşi desfăşoiară activitatea în Braşov putem dezvolta şi mai mult învăţământul dual. Acesta poate reprezenta o soluţie reală pentru piaţa forţei de muncă din Braşov, care în prezent se confruntă cu mari probleme legate de calificarea personalului”, a mai punctat Adrian Oprică.

Share.

Comments are closed.