Brașov: Auditare energetică și studii de fezabilitate gratuite din partea BERD pentru eficientizarea energetică a clădirilor și a iluminatului public

Send

Brașovul va beneficia de auditare energetică și studii de fezabilitate gratuite din partea BERD pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice și a iluminatului public.

Toivo Miller, șeful departamentului de finanțare al programelor de eficientizare energetică și schimbări climatice din cadrul BERD și Raluca Bădău, director de finanțare în domeniul municipal și de infrastructură de mediu din cadrul BERD România, au discutat astăzi cu reprezentanții municipalității brașovene, ai ABMEE și ai Agenției Metropolitane Brașov despre posibilitatea încheierii unui nou parteneriat de asistență în domeniul eficientizării energetice.

„Astăzi ne-am întâlnit cu primarul Brașovului și echipa sa, care au identificat deja o serie de oportunități de investiții în domeniul eficientizării energetice. Acestea sunt clădirile publice, în special grădinițe și unități de învățământ, dar și iluminatul public. Sunt oportunități pe care suntem bucuroși să le detaliem împreună cu primarul și echipa sa, să le sprijinim și să ajutăm ca orașul să continue să ofere servicii bune cetățenilor săi, în același timp economisind energie și costuri“, a declarat Toivo Miller.

„Reprezentanții BERD ne-au prezentat acest nou proiect, în urma căruia vom beneficia de audite energetice și studii de fezabilitate gratuite din partea BERD, fără a fi condiționați de încheierea unui contract de împrumut, pentru clădirile municipale și iluminat public. Încă de la această discuție, împreună cu Direcția Tehnică și ABMEE am identificat o serie de clădiri pentru care solicităm asistență – în special grădinițe, care sunt cei mai mari consumatori de energie între clădirile municipale – și, de asemenea, zonele pentru care dorim modernizarea corpurilor de iluminat public clasice cu corpuri LED și unde nu avem întocmite studiile de fezabilitate, pentru ca aceste studii să fie întocmite de BERD. În faza următoare, vom trimite o scrisoare de intenție către BERD pentru a accesa acest tip de asistență. Cei de la BERD ne-au prezentat totuși și posibilitatea contractării unui împrumut pentru realizarea acestor investiții, împrumut care nu numai că va avea o dobândă foarte avantajoasă pentru noi, dar va putea fi acoperit și din economiile realizate în urma proiectelor de investiții incluse în acest parteneriat “, a explicat primarul George Scripcaru.

Reprezentanții BERD și cei ai municipalității au discutat și despre studiul de prefezabilitate pentru construcția Spitalului Regional Brașov, care face parte din celălalt contract de consultanță încheiat între Brașov și BERD și care este aproape finalizat, dar și despre posibilitatea contractării unui împrumut în condiții foarte avantajoase, pentru realizarea unor obiective de infrastructură municipală din Brașov, între care Spitalul Regional și Sala Polivalentă.

Foto si text: Primaria Brasov

Share.

Comments are closed.