Atenție! Probabilitatea de a întâlni vipere în acesta perioadă este mult mai mare

Send

Probabilitatea de a le intalni in aceasta perioada este foarte mare, dar nu trebuie sa va speriati pentru ca vipera este un animal timid, care fuge de oameni.

Peste 90% din muscaturi, se intampla atunci cand oamenii incerca sa le prinda, sau sa le ia in mana!

Purtand bocanci si pantalon lung, sunteti feriti de eventualitatea unei muscaturi (la fel si in cazul capuselor) daca animalul nu v-a simtit si nu s-a retras sub bolovani. De obicei, vipera are o culoare maslinie, cu o dunga in zig-zag lata, neagra pe spate si cu celebrul V pe cap, pe care oamenii speriati nu apuca sa-l mai vada.

Vipera musca doar daca se simte amenintata! Nu alearga dupa oameni (dimpotriva, fuge!) si nu urca niciodata in copaci, de unde sa se napusteasca asupra oamenilor. Circula astfel de mituri hazlii, asa ca e bine de stiut adevarul!

Este bine sa retineti foarte bine aspectul sarpelui care v-a muscat, pentru a nu fi confundat cu o alta specie si pentru ca serul antiviperin sa nu fie administrat degeaba, pentru ca serul este un venin “imblanzit”, asa ca administrarea lui nu este deloc prietenoasa pentru organism.

In zona noastra, este comuna Vipera Berus, adica vipera comuna, cu subspeciile sale. Vipera este singurul sarpe veninos din tara noastra. Asta nu inseamna ca muscatura este ireversibila, nu se mai poate face nimic.

Si important! NU le omorati! Fac parte din ecosistem, in perioada aceasta se hranesc cu pui de soareci sau soparle, cu insecte etc. De la inceputul lui iunie, vor sta mai mult adapostite, asa ca nu ne vor mai deranja…

Share.

Comments are closed.