Primăria Brașov a lansat procedura de achiziție pentru instalarea a 80 de stații de reîncărcare a autoturismelor electrice. Proiectul este finanțat cu fonduri nerambursabile de la Agenția Fondului pentru Mediu
Municipalitatea continuă să implementeze proiecte care au ca scop tranziția către soluții de transport mai prietenoase cu mediul și a lansat licitația pentru amplasarea a 80 de stații de încărcare a autoturismelor electrice și a celor hibrid plug-in în cartierele brașovene.
Scopul este de a încuraja acest tip de transport prin asigurarea infrastructurii necesare pentru deținătorii de autovehicule electrice sau hibrid și de a aduce un argument în plus pentru cei care vor să își achiziționeze astfel de autoturisme.
,,Brașovul a fost printre pionierii trecerii către un sistem de transport mult mai prietenos cu mediul, cel electric.
Pe de o parte am accesat, în perioada 2019 -2020, fonduri europene nerambursabile pentru achiziționarea celor 124 de troleibuze și autobuze electrice, pe care le vedeți în trafic, având ca obiectiv să transformăm transportul în comun într-unul 100% electric în municipiul Brașov.
Pe de altă parte, am fost, de asemenea, printre primii care au încurajat transportul cu autoturismele electrice și hibrid plug-in, și, dacă nu mă înșel, primii care am amplasat, în 2016, stații de încărcare pe stâlpii de iluminat, după care, în 2018 am aplicat pentru finanțarea a 15 stații de încărcare, de la AFM.
Tot Brașovul a fost unul dintre puținele orașe care au finanțat astfel de stații din bugetul local, iar la începutul lui 2020 le-am amplasat pe cele de la parcul Titulescu. Cu siguranță aceste inițiative au avut și ele o contribuție la creșterea numărului de autoturisme electrice.
Astfel, dacă în 2018 aveam 9 autoturisme electrice, astăzi am ajuns la 1.075 electrice și 6.920 hibrid, din care un procent semnificativ este reprezentat de cele plug-in. Acum trecem la alt nivel și ducem stațiile în interiorul cartierelor, astfel încât cei care locuiesc la bloc să își poată încărca mașinile în apropierea locuinței.
Această investiție este realizată cu fonduri accesate de la AFM, în valoare de 4,75 de milioane de lei, sumă care acoperă 100% din cheltuielile eligibile”, a precizat primarul George Scripcaru.
Conform caietului de sarcini, cele 80 de stații vor fi amplasate pe străzile din interiorul cartierelor, astfel: 8 în cartierul Astra, 5 în Noua, 7 în Timiș – Triaj, 3 în Craiter, 5 în Scriitorilor, 5 în cartierul Florilor, 9 în zona centrului istoric, 7 în zona B-dul Victoriei – Gării – Hărmanului, 8 în cartierul Tractorul, 2 în Blumăna, 2 în Poiana Brașov, 6 în Bartolomeu Nord, 7 în Răcădău, 2 în centrul civic și 4 pe b-dul Griviței.
Toate cel 80 de stații sunt prevăzute cu două posturi de încărcare de 22 de kW, astfel că pot asigura încărcare a 160 de autoturisme electrice sau hibrid simultan.
Valoarea finanțării nerambursabile pentru cele 80 de stații de încărcare, asigurată 100% de AFM, este de 4.752.423,27 lei.