Noi investiții în modernizarea iluminatului public din Brașov

Send

La sfârșitul anului trecut, Municipalitatea a demarat un proiect de investiții pentru modernizarea sau extinderea reţelei de iluminat pe mai multe străzi din Brașov. Pentru realizarea acestor investiții, în urma unei licitații, Primăria Brașov a semnat cu S.C. Flash Lighting Services S.A., contractul cu nr. 226/30.07.2018, în valoare de 6.825.191,05 de lei, fără TVA, finanțare de la bugetul local.

Această firmă a avut 3 luni pentru partea de proiectare şi are 15 luni pentru execuția lucrărilor. Astfel că, la sfârșitul anului trecut, au început lucrările de modernizare ale sistemului de iluminat pe următoarele străzi: str. Lacurilor, unde au fost introduse în subteran 2,4 km de rețea, au fost montați 69 de stâlpi și 69 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED; str. Brazilor, cu 1,4 km de rețea, 48 de stâlpi și 48 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED; str. Stejarului cu 0,6 km de rețea nouă, 17 stâlpi și 17 corpuri de iluminat cu tehnologie LED. Lucrările vor fi finalizate în această lună.

,,Zilele acestea am semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru alte 5 străzi din pachetul de investiții pentru modernizarea iluminatului public. Este vorba de DN 13, tronsonul cuprins între pasajul Fartec și intersecția cu ocolitoarea, DN 73, de la intersecția cu str. Bucegi până la limita administrativă a Brașovului, două străzi din Stupini, Bârsei și Iazului, și o bucată din Calea București. Una dintre cele mai importante lucrări, din acest pachet, este cea care vizează instalarea sistemului de iluminat public pe DN 13, tronsonul cuprins între Pasajul Fartec şi ocolitoare, singura ieşire din oraş fără sistem de iluminat public. La aceasta se adaugă şi extinderea reţelei pe DN 73, între intersecţia cu str. Bucegi şi limita intravilanului muncipiului Brașov. În felul acesta, putem spune că am rezolvat, în mare parte, ceea ce înseamnă iluminatul intrărilor în oraş. Mai rămâne sectorul din DN 13, de la ocolitoare până la limita administrativă. Acest tronson l-am prins într-un alt pachet de lucrări, la care avem deja studiu de fezabilitate, iar acum pregătim documentația în vederea licitației de lucrări“,

a precizat primarul George Scripcaru.

Începând cu data de 15.03.2019, în funcție și de condițiile meteo, vor fi demarate lucrările pe următoarele străzi: DN 13, tronsonul cuprins între mag. Leroy Merlin și intersecția cu ocolitoarea, ce presupune introducerea a 2,4 km de rețea, amplasarea, pe axul drumului a 66 de stâlpi, cu două brațe, și a 122 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED. De asemenea, vor demara lucrările pe Șoseaua Cristianului (DN 73), de la intersecția cu str. Bucegi, până la limita administrativă a Brașovului. Pe partea cu calea ferată va fi introdusă o rețea de 1,95 km, vor fi amplasați 55 de stâlpi cu 55 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED. Tot în această perioadă vor începe lucrările de modernizare pe str. Bârsei, amplasarea a 81 de stâlpi cu 81 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, str. Iazului cu 12 stâlpi, 12 corpuri de iluminat cu tehnologie LED, 370 m de rețea, și Calea București, tronsonul cuprins între Selgros şi Metro, pe partea dreapta, în direcţia de mers spre Bucureşti, cu 0,53 km de rețea, 11 stâlpi și 11 corpuri de iluminat cu surse LED.

Până la sfârșitul anului vor trebui finalizate lucrările și la sistemele de iluminat pentru celelalte 7 străzi prevăzute în acest contract: Str.Oltului, Str. Someșului, Str. Brândușelor, Str. Ioan Slavici, Str. I. L. Caragiale, B-dul Victoriei, Aleea Tiberiu Brediceanu. După aprobarea bugetului, în funcție de suma alocată pentru capitolul de investiții în sistemul de iluminat, vor fi lansate licitațiile pentru alte 3 pachete de lucrări de modernizare și/sau extindere rețea de iluminat, pentru care există deja studiu de fezabilitate.

Cele trei loturi care vor fi scoase la licitație sunt:

– Lotul 1 cuprinde Cartierul Tractorul cu următoarele străzi: str. Ioan Socec (parţial), str. Alex. Ciurcu (parţial), str. Argintului de la intersecţia cu Socec, str. 1 Decembrie 1918 de la intersecţia cu Socec, str. Manole Diamandi( parţial), str. Emanuel Bernfeld, str. Ştefan Baciu (parţial), str. George Moroianu, str. Ioan Ursu,str. Ioan Popasu ( parţial), str. Tiberiu Eremia, str. I.C. Brătianu, str. Fundătura Popasu, str. Liviu Rebreanu, str. Fundătura Brătianu, str. Ştefan Emilian, str. Cristian Pomarius, str. Ionel Teodoreanu, Str. George Călinescu, str. Eugen Jebeleanu, str. George Bacovia, str. Nicolae Labiş, str. Aleea Adrian Păunescu, str. VI A, str. VII B, str. Aleea VII C, str. Aleea VII D, str. Aleea VII E, str. Aleea VII F, str. Aleea VII G, str. Aleea VII H, str. Aleea VII K, str. Aleea VII L.

– Lotul 2 cuprinde următoarele străzi: str. Cascadei, str. Dihamului, str. Mălinului, str. Parcul Verde, str. Pomiculturii, str. Fânului, str. Tismana, str. Aurel Marin, str. Dr. Liviu Câmpeanu, str. Augustin Bunea, Calea Feldioarei DN 13 ( tronson ocolitoarea Braşovului- limita municipiului Braşov), str. Vasile Goldiş, str. Sforii.

– Lotul 3 cuprinde următoarele străzi: str. Cucului, str. Ioan Clopoţel, str. Curmăturii, Str. Măgurii, str. Craiului, str. Narciselor, str. Cireşului, str. Gării DârsteÎn acest an va continua programul nostru de îmbunătățire a iluminatului la trecerile de pietoni, astfel trecerile de pietoni de pe str. 13 Decembrie (5 treceri de pietoni), str. N. Iorga (3 treceri de pietoni), Calea București (zona bd. Saturn- str. Zizinului) 2 treceri de pietoni, bd. Saturn (5 treceri de pietoni), str. Hărmanului (3 treceri de pietoni), Calea Făgărașului (3 treceri de pietoni), str. Lungă (4 treceri de pietoni). În anul 2018 s-au executat lucrări de montare stâlpi pentru iluminatul suplimentar al trecerilor de pietoni pe următoarele străzi: bd. Vlahuță – 2 treceri de pietoni, bd. Gării – 4 treceri de pietoni, str. A. Vlaicu – 3 treceri de pietoni, bd. Victoriei – o trecere de pietoni, str. Zizinului – 3 treceri de pietoni, b-dul Griviței – 3 treceri de pietoni, Calea Feldioarei – 3 treceri de pietoni, Piața Sfatului BNR – o trecere de pietoni, bd. Muncii – 2 treceri de pietoni, str. Carpaților – 4 treceri de pietoni, str. G. Doja – o trecere de pietoni, str. D. Anghel – o trecere de pietoni, Calea București, zona pasaj rutier- bd. Saturn, – 5 treceri de pietoni, Str. Lungă – o trecere de pietoni, str. M. Viteazu – o trecere de pietoni.

De asemenea, se va continua înlocuirea corpuri iluminat vechi cu corpuri cu tehnologie LED pe bd. Eroilor, str. N. Iorga și b-dul Gării.Totodată, în 2019 vor continua lucrările de modernizare și/sau coborâre a rețelei în subteran, în corelare cu SC Electrica, pe următoarele străzi: Mureșenilor, Republicii, Trotuș, Bujorului, Lalelelor, Cetinii, Traian Moșoiu, Zarand, Abrud, A. Pann, Ciocârliei.

Share.

Comments are closed.