Cel mai mare și modern planetariu din țară, pregătit pentru deschidere

Send

Luni, 11 martie, primarul George Scripcaru a prezentat reprezentanților mass-media Planetariul, cel mai nou obiectiv de educație și de agrement din municipiul Brașov. Acesta va funcționa în cadrul Grădinii Zoologice, dar ca obiectiv separat.

,,Mă bucur că astăzi suntem în faza în care putem spune că Brașovul are cel mai mare și modern Planetariu din țară. Vorbim de o investiție de peste 10 milioane de lei, din bugetul municipiului Brașov, care are rolul de a diversifica modul de petrecere a timpului liber pentru brașoveni și turiști, dar, în același timp, are un rol important în ceea ce înseamnă partea practică a învățământului din Brașov. Sperăm ca acest planetariu să devină o platformă de care să beneficieze elevii din Brașov la predarea lecțiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în față, fie că vorbim de lecții despre explorarea spațiului sau lecții despre flora și fauna dintr-o anumită parte a globului. În prima ședință a Consiliului Local vom propune și tarifele pentru Planetariu, astfel încât acesta să devină operabil în cel mai scurt timp”

a declarat primarul George Scripcaru.

Potrivit directorului Zoo Brașov, Alin Pânzaru, planetoriul de la Brașov este nu numai cel mai modern și mai mare din România, cu aproape de două ori numpărul de locuri al următorului clasat, ci și singurul planetariu din Europa aflat în incinta unei grădini zoologice.

Planetariul oferă posibilitatea vizionării de proiecții cu efect 3D și rezoluție 4K, dar și a prezentărilor și conferințelor în scop educativ. De altfel, municipalitatea dorește să faciliteze accesul copiilor școlari în planetariu, pentru efectuarea lecțiilor de științele naturii.

Proiecțiile sunt recomandate copiilor cu vârsta peste 6 ani și pot viza o gamă foarte largă de subiecte, de la corpurile cerești sau prezentarea spațiului și expedițiilor spațiale până la simulări ale unor momente istorice (de exemplu, erupția Vezuviului și efectele sale asupra orașului roman Pompeii), ale unor fenomene naturale (de exemplu, un tsunami), explorarea oceanelor, viața plantelor sau a animalelor etc.

Potrivit primarului George Scripcaru, Consiliul Local va decide, pe baza unui proiect de hotărâre care va fi prezentat în ședința de la sfârșitul lunii martie, care este cea mai bună modalitate de exploatare, astfel încât să fie atinse toate obiectivele avute în vedere în funcționarea acestuia, în condiții de eficiență.

Proiectul va cuprinde inclusiv costurile de acces, nefiind exclusă nici varianta acordării unei subvenții pentru elevi.

Deschiderea Planetariului pentru public se va face după aprobarea regulamentului, cel mai probabil în luna aprilie.

Share.

Comments are closed.