Istoria primei șampanii produse în România este una bogată în tradiție și inovație. Într-o țară cu o lungă istorie viticolă, producția de vinuri spumante a reprezentat întotdeauna un segment important al industriei vinicole românești.
Povestea primei șampanii din România a început la o fabrică din Azuga, construită de o familie de sași, în anul 1892.
Cel care a deschis drumul familiei spre Vechiul Regat a fost cel mai mare dintre frați,Wilhelm August Rhein (1847-1923). Familia Rhein era una de meșteri postăvari, fiind atestată în Transilvania încă din veacul al XVII-lea. În anul 1882, Wilhelm Rhein figura în actele Camerei de Comerț și Industrie din Brașov ca proprietar al unei fabrici de postav.
El și-a sporit averea prin căsătoria cu Wilhelmine Scheeser, care provenea tot dintr-o familie de postăvari.
În anul 1886, împreună cu familia Scheeser, Wilhelm Rhein înființa Fabrica de postav de la Azuga, mutând afacerea principală a familiei în Vechiul Regat, spune Povestea primei șampanii din România este strâns legată de povestea familiei Rhein – Turist prin Romania
În lucrarea „Șampania Regilor”, semnată de doctorul în istorie Dorin Stănescu, aflăm cum se producea șampania la Azuga. La acea vreme, produsul obținut la fabrica românească era denumit ”produs indigen natural după metoda tradițională franceză” și trecea prin etape de fermentare, pritocire, depozitare, fermentare secundară și degorjare, adică aceleași tehnici folosite și astăzi.
De-a lungul anilor, producția de șampanie în România a cunoscut o evoluție constantă, cu numeroase vinării și crame care au investit în tehnologii moderne și au continuat tradiția de producere a vinurilor spumante de înaltă calitate.
Astăzi, România este recunoscută pe plan internațional pentru vinurile sale spumante premiate, care păstrează tradiția și pasiunea pentru viticultură.
Istoria primei șampanii produse în România este una care reflectă tradiția și inovația din industria viticolă a țării noastre. Prin metodele tradiționale de producție, România continuă să ofere vinuri spumante de calitate superioară, care sunt apreciate atât pe plan intern, cât și internațional.
Mai citeste si despre Analiză alimentară îngrijorătoarea! Între 9 și 23 de E-uri periculoase în burgerii de fast-food – Saceleanul: Povestea primei șampanii produsă în România: Rhein & Cie – Azuga, 1892