Brașovul este orașul din România cu cea mai bună infrastructură urbană, potrivit experților Băncii Mondiale

Send

Experții Băncii Mondiale din cadrul contractului de consultanță cu Primăria Brașov s-au întâlnit joi și vineri cu consilierii locali, executivul Primăriei, experți urbaniști și arhitecți, precum și cu reprezentanți ai societății civile.

A fost o runda de dezbateri care a vizat în principal caietul de sarcini pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov, dar și alte documente de dezvoltare urbanistică la care experții BM lucrează și care cuprind inclusiv exemple de bună practică preluate din activitatea municipalității brașovene.

„Acest demers este început de mai bine de un an de zile, cred că este un lucru foarte important, raportat la toate evoluțiile și modificările petrecute în municipiul Brașov la acest moment, din punct de vedere urbanistic.

Avem un contract de asistență cu Banca Mondială, pe mai multe teme de dezvoltare, am avut întâlniri și am purtat discuții de-a lungul timpului, am încercat, împreună cu echipa Băncii Mondiale, să corelăm cât mai multe date, să preluăm cât mai multe detalii, propuneri, amânunte, sugestii, și să ajungem într-o fază în care să putem face parcursul procedural necesar pentru reactualizaea PUG Brașov. […]

a explicat George Scripcaru, primarul Muncipiului Brașov.

„Din punctul nostru de vedere Brașovul are un atu pentru că are în acest moment infrastructură urbană foarte bine pusă la punct, cea mai bună din țară la momentul de față.

Ghidul de regenerare urbană oferă chestiuni practice, începând de la cum să gândești un trotuar sau la ce să ai în vedere când plantezi un copac și până la teme complexe, cum ar fi elaborarea unui studiu de fezabilitate sau a unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), ori organizarea unui concurs de soluții.

Ghidul de bune practici în dezvoltarea urbană, cuprinde exemple concrete preluate de la orașe din România, inclusiv din Brașov, începând de la legislație și hotărâri de consiliu local, și până la modul în care anumite probleme importante au fost abordate de anumite administrații locale“,

a explicat Marcel Heroiu, expert senior pe dezvoltare urbană, Banca Mondială.

Discutiile s-au axat si in directia gasirii de solutii pentru a crește calitatea vieții, în contextul în care Brașovul este deja un oraș care arată bine, este perceput de români ca un oraș cu o calitate a vieții foarte bună, dar lucrurile pot fi îmbunătățite acolo unde este loc.

S-a discutat si despre planificare spațială, viziune de dezvoltare pe termen lung, urbanism și îmbunătățirea aspectului orașului acolo unde se mai poate lucra, concursuri de soluții pentru spații publice importante din oraș, atât reprezentative pentru întreg orașul cât și importante pentru diferitele cartiere, astfel încât cartierele să nu mai fie doar <<dormitoare>>.

Share.

Comments are closed.